NAVA pont

A NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum - az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait gyűjti és szolgáltatja. Különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül: archívumának adatbázisa szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon tekinthetők meg.

A szolgáltatás helye:
Olvasószolgálat - Számítógépes kabinet
A szolgáltatás igénybe vehető a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Magyar hangos filmhíradó a Nava-n

2009. november 5-től a http://filmhiradok.nava.hu weboldalon hozzáférhető a Magyar Világhíradó, azaz a magyar hangos filmhíradó első 12 évét - 1931 és 1943 közötti időszakot - tartalmazó gyűjtemény.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált 5183 hírdarab aprólékos képet nyújt a 20. század történelmi fordulatokban leggazdagabb egyik korszakáról. A korabeli közélet reprezentatív eseményei mellett szinte kézzelfogható közelségbe kerülnek a nézőkhöz a békeidők mindennapjai is.

Az új világhíradós felületen részletes leírással rendelkeznek a filmhírek: a Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt, maga az elhangzó szöveg minden egyes szava is kereshetővé vált. Az oldal látogatói egy kattintással indítható, böngészőbe illesztett flash-lejátszó segítségével jó minőségben tekinthetik meg a felvételeket.

Emellett a NAVA a http://tematikus.nava.hu oldalon a fontosabb eseményeket, emlékéveket figyelemmel kísérve a már meglevő gyűjtemények mellé további válogatások összeállítását tervezi.

Jelenleg az alábbi gyűjtemények tekinthetőek meg:

  • "Sorsfordító októberek": Az 1956-os forradalom eseményei személyes élettörténeteken keresztül, és az első hivatalosan engedélyezett megemlékezések a forradalomról 33 évvel később, a rendszerváltás idején.
  • "Kell egy csapat": Kis magyar filmtörténet. Az elmúlt 50 év kiemelkedő magyar filmalkotásai tekinthetők meg ebben a gyűjteményben.
  • "Ég és Föld": Ez a gyűjtemény az égi és földi csodák, jelenségek, felfedezések, zseniális felfedezők, űrkalandorok életébe enged elmélyült betekintést.
  • "Emlékezés Cseh Tamásra": Összeállítás a televízió műsoraiból a 2009. augusztus 7-én elhunyt Cseh Tamás énekes, dalszerző emlékére.
  • "Népmese-válogatás": Érdekes válogatás a mesék csodás birodalmából.
  • "Nyugat": Műsorok a Nyugat című irodalmi folyóiratról és szerzőiről.